Bascos Blogg

Bascos Blogg

fredag 31 december 2010

Årskrönika.....

Solen skiner, lagom kallt ute på balkongen, precis haft mattes bästa kompis och mattes guddotter på besök, fick leka en hel del. Freja har lika mycket energi som jag har, kul, kul! Och jag gillar hår! Luktar gott! Tugg, tugg!


Här försöker fröken sortera alla våra leksaker!
samt att aktivera Sambal med lite roligt.

Som vanligt låg Arwen och tryckte någonstans, hon är lite skrajsen för främmande. Men vi andra, främst kryddorna va framme.

En liten tillbakablick för 2010 för att summera året som innehöll både roliga och tråkiga saker.

Invigde och har bott in oss i den nya lägenheten, massa med kvadratmeter att springa o leka på. Fick 2 hela stora klätterträd att hänga i, najs! Och en innätad jättebalkong som besöks flitigt! Vi har ju två betjänter i form av matte och husse som serverar oss mat och vatten och en massa lektime hela tiden, men kan vara värt att nämnas. I sovrummet har vi massor med kattbäddar, transportburar, filtar och så klart sängen att ligga och sova på/i.

Den 6:e Mars fick vi tillökning i form av Soya, en kul kattbrorsa att busa med!

Ett par turer till veterinären har det blivit med, inte så kul!

Tyrvärr så har några fyrfota vänner fått lämna oss under året, tänker då främst på Nocken, mattes mammas lilla Bichon, mattes kompis Grand Danois, Nelly och mattes pappas älghund Totte.
Jag fick aldrig förmånen att träffa någon av dem, men jag vet att matte saknar dem.
Nocken
Nelly

Totte

 
Så, vi får hoppas på ett bra 2011 där vi alla är friska och mår bra.

GOTT NYTT ÅR!

tisdag 28 december 2010

Syndabock!

Nu är man utpekad som syndabock igen. Och jag erkänner, jag är faktiskt skyldig. Men matte du får inte lämna mp3-hörlurarna så jag kommer åt dom, det borde du lärt dig efter (2) tidigare misstag. Dom där väldigt tuggvänliga trådarna ligger ju precis i rätt höjd när du slänger ned dom i träningsväskan, så det så!

Annars då? Soya verkar vara lite bättre i sin förkylning, han nyser fortfarande men inte så mycket längre. Han har till och med varit delaktig i att leka lite med studsbollarna. Matte tycker det är ett framsteg i alla fall med tanke på att han inte går igång på så många leksaker.

Och jag har kommit på att man kan skicka ner isbitar mellan balkongräcket och golvet, hjälper matte lite med snöröjning, det ni!

söndag 26 december 2010

Hysterinyser...

Soya är förkyld, han nyser och nyser och igår kväll blev vi alla lite rädda när han nös så där 15 gånger i rad. Vänstra ögat har börjat rinna och han lägger sig under bäddsoffan där man inte kommer åt honom. Han springer så fort han ser matte koma med rengöringsartiklar i handen när hon försöker hjälpa honom. Stackarn! Som om han inte redan har dåliga erfarenheter av kattsnuvan i våras och det är väl den som han fått en släng av igen, ligger latent och bara väntar på att få bryta ut. Han äter i alla fall, än så länge, bra.

På mig har matte upptäckt att framtanden (på samma ställe som Harissa) inte ser ok ut. Så det blir väl en tur till veterinären i veckan. Troligtvis FORL även här.

Varför kan vi inte få vara friska och bekymmersfria?

Nu väntar två veckors semester för husse och matte, så dom har i alla fall tid att rå om oss ordentligt framöver. Även om det kanske inte ingick i planerna från början.

Häpp, hörs i mellandagarna.

torsdag 23 december 2010

Feliz Navidad.....

eller GOD JUL önskar vi alla (Tabasco, Harissa, Sambal, Chili, Arwen och Soya) till er alla, här kommer en kavalkad av lite snö, lite glitter och lite rött och så klart massa KATT!

Matte vill bara meddela att det inte var helt lätt att få oss att posera framför kameran, trots att vi borde vara vana nu.







Juligare blir det faktiskt inte här hemma förutom ett par ljusstakar i fönstren. Matte tyckte inte det var någon idé att sätta upp granen, dels för att hon måste jobba hela helgen, dels för att hon såg att vi var lite för nyfikna på det där krimskramset i granen förra året. Hon vill ju inte att vi ska göra oss illa på något av det. Så ingen gran! Apropå jobb, matte jobbar dag och husse jobbar natt, perfekt, då finns det någon hemma hela dygnet som man kan leka med och kanske så blir det något extra i matskålen i morgon. Sen har matte sagt att hon har köpt en julklapp till oss idag, men den kommer inte förrän nästa vecka. Jag väntar med spänning.
Hejdå!

onsdag 22 december 2010

Här är tjejerna

i vår fyrfotafamilj.


Snyggingar bägge två.

Tassarna i kakburken...

bokstavligt talat, eller nu har jag skitit i det blå skåpet. På bar gärning. Ok, jag får ge mig, det var jag som tuggade på laddarna. Nu när ni kommit på mig de facto. Trist men sant. Kan ju inte låta bli. Men sluta ha dom framme då så slipper jag bli så frestad. Ni får skylla er själva anser jag, basta!

Ja justdet

glömde berätta att Husse är lite irri på mig just nu för han misstänker starkt att det är JAG som har bitit sönder hans BÄGGE mobilladdare, hm. Det har väl förvisso hänt förut att jag haft en förkärlek till att tugga på just mobilladdare, dom är lätta, tunna och tuggvänliga. Men, nu får han ju ge sig, det finns inga bevis och framför allt inga vittnen. Så att han falskeligen anklagar mig för att vara laddmarodör tycker jag är ett rent påhopp. Sen att jag visade lite stort intresse på laddare nr 3 ger ju som helst inga indikationer på att jag är den skyldige.....

Oooops....

igår inträffade en liten olycka, en väldigt liten en i mina ögon i alla fall, om det ens var en olycka. Matte får tycka vad hon vill, men hon har ju bävat för att jag någonstans i snön ska få för mig att balkongen är en toalett av jättemått!!!!!

Blev så kissnödig av att gräva i snön så jag satte mig sonika och ...kissade.... Det var faktiskt inte meningen tror jag men det var väl något som drog i gång det, hann inte in på vanliga toan, eller nåt sånt....

Nu oroar sig matte att jag ska få såna där associationer, eller lika med tecken på att balkongen är en rastplats, men serru, det har ju faktiskt aldrig hänt förut och en gång är ju ingen gång som man säger.....jag får väl se till att överbevisa henne!

Ha en bra dag där ute i vinterkylan!

söndag 19 december 2010

Toooonfisk................

Fick äntligen lite söndagsgodis av husse. Det vankades tonfisk på burk...........

Man har ju en liten radar och snappar upp minsta lilla konservljudsöppning. Så det blev till att skynda sig för Soya la i galoppen liksom Harissa, själv intog jag en snabb trav tillsammans med Chili, men vi kom ändå fram sist för där var ju redan Sambal och Arwen. Sen tar det ju så låååång tid innan burken har öppnats och portionerats ut så man måste ju bara klättra lite på husses ben och mjaoa lite extra bara för att få honom att skynda på. Han får lite problem när alla 6 vill ha samtidigt för vi är inte så där väluppfostrade att vi sitter och väntar inte, nej nej, snarare alla på en gång.

Så lite mera mätt och belåten, det är Basco det.
Over and Out.

lördag 18 december 2010

Arwen.....

Bilder säger mer än ord sägs det, här kommer några på Arwen......






Min trygghet, gosmamma och lekkamrat.......

onsdag 15 december 2010

Chili......



Ibland får matte till det med kameran och tar fiiina bilder av oss. Nedan kommer ett axplock på Chili





Visst är han fin min storebror och mentor........ .

fredag 3 december 2010

Kattsjukdomar

Nu är vi alla friska och starka, men det har inte alltid varit så, i alla fall inte med mattes tidigare kissar. Hon har fått en hel del kunskap om kattsjukdomar under de 20 år hon haft katt. Alla har inte varit så lätta att tas med framför allt när sjukdomen har varit dödlig. Några exempel följer här:

Leo - fick STRUMA som liten, åt som en häst men var väldigt smal och väldigt mycket vaken. Sköldkörteln gick på högvarv och han medicinerades dagligen. Det togs återkommande prover under många år för att följa hans värden. En dag blev han väldigt dålig och påvisade njurvärden som var skyhöga, veterinären trodde att det kunde vara cancer. Man menade att Leo inte kunde bli en frisk katt och han fick somna in, 18 år gammal.

Spöket hade inga problem förrän hon drabbades av AKUT NJURSVIKT, hon tappade balansen och ögonen ryckte, förgiftningssymptom. På ultraljudet såg man en bägge njurarna var uppförstorade och den ena var ihålig . Spöket blev 8 år.

Tequila som hittades ute när hon var liten och kom till matte vid ungefär 1 års ålder fick en infektion efter steriliseringen. Inlagd hos veterinär och dropp blev hon frisk igen. Efter ett par år blev Tequila dålig, provsvaren visade att hon hade dåliga blodvärden, hon fick ligga inne för fler provtagningar, de ville se om hon hade några cellförändringar. Diagnosen hon fick var en slags LEUKEMI eller FeLV, ingen vanlig sjukdom i Sverige. Veterinären sa att hon troligtvis fått i sig något virus när hon var hemlös kattunge och att sjukdomen brukar bryta ut i hennes ålder. En planerad färd till "skaparkatten" fick påskyndas en tidig morgon när hon knappt kunde stå på benen. Tequila fick somna in bara 3 månader efter Spökets bortgång. Tequila blev 5 år.

Tiger var frisk större delen av sitt liv men vid 14 års ålder började hans urin lukta konstigt, efter en del prover kom det fram att han hade DIABETES. En hel sommar med specialfoder, insulinsprutor och urinprover gjorde honom frisk. Men tyvärr insjuknade han med en tumör i tungan. Den gick inte att råda bot på och han fick somna in. Tiger blev 17 år.

När Chili hittades var han alldeles svart i öronen, visade sig vara ÖRONSKABB. Även Tiger och Leo fick erfara dom svarta små styggingarna, men efter ett flertal behandlingar blev de alla friska. Han har  problem med analsäckarna som måste tömmas då och då.

Ett par dagar efter att Soya kom hem bröt KATTSNUVA ut hos honom, även vi andra fick oss en släng av den. Den var jobbig, främst för Soya, som fick svårt att andas, ville inte äta eller dricka. Till slut blev han inlagd och fick tillbringa några dagar hos veterinären. Jag (Basco), blev väl den av oss som drabbades värst efter honom, trots att vi alla andra är vaccinerade och fick också ligga inne något dygn. Problemet med kattsnuva är att det blir efterverkningar. Arwen har fått sina tårkanaler igentäppta och därför rinner hennes ena öga hela tiden. Vi andra har väl klarat oss, ta i trä.

För någon månad sedan märkte matte att en framtand hos Harissa stack ut, en tur till doktorn som menade att den måste opereras bort och att hon troligtvis har sjukdomen FORL, en tandsjukdom ganska många katter drabbas av, ingen vet varför och det finns heller inget botemedel. Tanden ryktes och nu står tandborstning på agendan ganska ofta för oss alla. Inget alls kul tycker vi och gör allt vad som krävs för att undslippa.

Hejdå!

torsdag 2 december 2010

Idag har matte varit ledig och jag som trodde jag skulle få ha henne för mig själv, så jag bedrog mig, hon har sprungit in och ut genom den där dörren flera gånger och varje gång är jag lika glad att hon kommer hem. Hon gick tydligen och tränade.....och sen var det tvättstugan flera vändor för att sedan gå och handla, hm, inte en endaste gång hade hon med sig något roligt till mig. Hon försökte väl kompensera med att leka med oss i eftermiddags, men jag vet inte om jag förlåtit, eller jo det har jag nog, jag är inte långsint av mig.


Hua vad kallt det är ute, men jag måste ju bara ut och gräva i den där snön på balkongen, det är så roligt att jag utstöter vissa glädjetjut ibland.


Sen fastnar ju snön på mina tassar, det är inte skönt som ni ser.


Ibland får matte o husse för sig att ge oss lite godsaker, jag vet var dom stashar grejjerna, men har inte lyckats öppna skåpet själv än, jobbar på det. Så här kan det se ut ett sånt tillfälle, alla på en gång, sen försvinner husse ut i köket, han säger att det är slut, men det tror jag inte på, dom är bara snååååla!




Och, ja, Harissa sover på bollen!!!!!!


Näpp, matte ropar, nu blire bus. Bye