Bascos Blogg

Bascos Blogg

fredag 3 december 2010

Kattsjukdomar

Nu är vi alla friska och starka, men det har inte alltid varit så, i alla fall inte med mattes tidigare kissar. Hon har fått en hel del kunskap om kattsjukdomar under de 20 år hon haft katt. Alla har inte varit så lätta att tas med framför allt när sjukdomen har varit dödlig. Några exempel följer här:

Leo - fick STRUMA som liten, åt som en häst men var väldigt smal och väldigt mycket vaken. Sköldkörteln gick på högvarv och han medicinerades dagligen. Det togs återkommande prover under många år för att följa hans värden. En dag blev han väldigt dålig och påvisade njurvärden som var skyhöga, veterinären trodde att det kunde vara cancer. Man menade att Leo inte kunde bli en frisk katt och han fick somna in, 18 år gammal.

Spöket hade inga problem förrän hon drabbades av AKUT NJURSVIKT, hon tappade balansen och ögonen ryckte, förgiftningssymptom. På ultraljudet såg man en bägge njurarna var uppförstorade och den ena var ihålig . Spöket blev 8 år.

Tequila som hittades ute när hon var liten och kom till matte vid ungefär 1 års ålder fick en infektion efter steriliseringen. Inlagd hos veterinär och dropp blev hon frisk igen. Efter ett par år blev Tequila dålig, provsvaren visade att hon hade dåliga blodvärden, hon fick ligga inne för fler provtagningar, de ville se om hon hade några cellförändringar. Diagnosen hon fick var en slags LEUKEMI eller FeLV, ingen vanlig sjukdom i Sverige. Veterinären sa att hon troligtvis fått i sig något virus när hon var hemlös kattunge och att sjukdomen brukar bryta ut i hennes ålder. En planerad färd till "skaparkatten" fick påskyndas en tidig morgon när hon knappt kunde stå på benen. Tequila fick somna in bara 3 månader efter Spökets bortgång. Tequila blev 5 år.

Tiger var frisk större delen av sitt liv men vid 14 års ålder började hans urin lukta konstigt, efter en del prover kom det fram att han hade DIABETES. En hel sommar med specialfoder, insulinsprutor och urinprover gjorde honom frisk. Men tyvärr insjuknade han med en tumör i tungan. Den gick inte att råda bot på och han fick somna in. Tiger blev 17 år.

När Chili hittades var han alldeles svart i öronen, visade sig vara ÖRONSKABB. Även Tiger och Leo fick erfara dom svarta små styggingarna, men efter ett flertal behandlingar blev de alla friska. Han har  problem med analsäckarna som måste tömmas då och då.

Ett par dagar efter att Soya kom hem bröt KATTSNUVA ut hos honom, även vi andra fick oss en släng av den. Den var jobbig, främst för Soya, som fick svårt att andas, ville inte äta eller dricka. Till slut blev han inlagd och fick tillbringa några dagar hos veterinären. Jag (Basco), blev väl den av oss som drabbades värst efter honom, trots att vi alla andra är vaccinerade och fick också ligga inne något dygn. Problemet med kattsnuva är att det blir efterverkningar. Arwen har fått sina tårkanaler igentäppta och därför rinner hennes ena öga hela tiden. Vi andra har väl klarat oss, ta i trä.

För någon månad sedan märkte matte att en framtand hos Harissa stack ut, en tur till doktorn som menade att den måste opereras bort och att hon troligtvis har sjukdomen FORL, en tandsjukdom ganska många katter drabbas av, ingen vet varför och det finns heller inget botemedel. Tanden ryktes och nu står tandborstning på agendan ganska ofta för oss alla. Inget alls kul tycker vi och gör allt vad som krävs för att undslippa.

Hejdå!

Inga kommentarer: