Bascos Blogg

Bascos Blogg

måndag 30 november 2015

Oj, vilken vecka

Det började med att grannar larmade om katter på vårt forum, vem som ägde dem och så....

Matte erbjöd sin hjälp och åkte för att prata med grannarna. Då visade det sig att en granne som haft flera utekatter flyttat från sitt hus för några veckor sedan och inte fått med sig alla. Kontakt togs med henne och hon hade för avsikt att fånga in dem i mån av möjlighet. Den nya grannen hade gått med på att mata katterna och då matte har fälla mm så erbjöd hon sig att hjälpa till.

Två matstationer upprättades, en på deras gamla tomt och en på angränsande grannes där de uppehållit sig den sista tiden. Katterna hittade snart dit. Matte och ägaren kom överens om att försöka fånga in dem förra helgen och började kl 05 på lördagsmorgonen. Ägaren hade fått låna en träfälla och tillsammans med mattes två trådfällor placerades de ut. Innan hade matte fått bild på ena katten Tore som inte kom jätteofta och åt och efterlyste hos grannarna om någon sett honom och var i så fall.


Hon fick svar som hjälpte en hel del för att placera ut fällorna på bra ställen. 

Arla morgon, becksvart och stjärnklart men plusgrader möttes de för att genomföra infångningsförsök. Matte hade jobbat fram till 24 kvällen innan och knappt sovit något för att inte komma försent.
När fällorna var riggade, en i ett förråd och en utanför en bastu och träfällan på en byggtomt höll de bara tummarna. Efter en stund hör matte, vad hon tror är en fälla som går igen, och går och tittar men ingen av trådfällorna innehöll något. Då bestämde de att ägaren skulle åka iväg en stund och få i sig lite frukost och de tittade till träfällan innan. Där satt Tore, den katt som matte trodde skulle bli svårast att fånga in. Men räkorna gjorde nog susen ;)

Ägaren åkte iväg för frukost och matte åkte hem en liten stund för att fixa lådor och ge oss mat. Sen återvände hon vid åtta snåret. Då ser hon att ena fällans lockmat är uppäten men ingen katt i fällan och det kan ju bara tyda på att katten inte gått in. Hon riggar igen och smörjer själva "kroken" med lite fett. Går därefter till förrådet och ser att en svartvit katt sitter i den. Ägaren kommer tillbaka och de bestämmer sig för att åka hem och placera katten i en transportbur i slutet rum. Men när de får se katten lite tydligare säger ägaren att det inte är hennes katt. 


Det var bara till att släppa ut den på samma plats igen. Då tittas trådburen vid bastun till och ägaren kommer med besked att fällan gått igen och att hennes grå katt försöker ta sig in i fällan. Den springer så klart iväg när de närmar sig och fällan riggas igen. 

De går iväg en stund och när de återkommer sitter den grå i fällan. Då återstår en svartvit katt och fällorna riggas ytterligare en gång. Efter ett tag sitter en svartvit katt där igen som visar sig vara densamma som fångades in på morgonen. Andra gången den går in känns inte så normalt och information kommer från grannen som bor där att hon sett den jättelänge hänga på hennes tomt, hon har frågat runt men ingen har gett sig till känna som ägare. Då katten var smutsig och svulten och det kändes som att den kunde vara hemlös tog matte kontakt med Kattvärnet som akut för någon dag kunde ta emot katten.


I senare skede skulle katten placeras under Stockholms Katthems omsorg där man eftersöker ägaren för det är en kastrerad hankatt med tatuering som inte ger någon träff. Han är också efterlyst på vårt forum ifall någon ägare skulle sakna honom, men i nuläget förefaller han vara hemlös.

Stockholms katthem

Matte som skulle iväg och jobba kväll igen fick hasta till kattvärnet och installera katten. Kattägaren satt kvar hela kvällen vid fällorna tills hennes färja skulle gå och då hade ingen mer katt gått in. 

Under veckan som gått har matte fortsatt att mata i fällan i förrådet, satt upp en åtelkamera och sett att en katt med samma tecken som den saknade har hittat dit.
Den har bara ätit under mörka timmar och på väldigt olika tider.


Så skulle ägarens dotter åka hem igår och förhoppningen var att katten skulle vara infångad då. Matte riggade fällan vid 01-tiden på söndagsmorgonen och hade lite att fixa med kameran då den inte kändes helt ok, det blev till att byta batterier och den enda ljuskälla som fanns var mattes ficklampa. Uppmärksamma grannar larmade polis då det varit flera inbrottsförsök de närmsta dagarna och två patruller dök upp liksom flera grannar. Efter det stöket så åkte matte hem men kunde inte sova riktigt för hon väntade bara på att hon skulle få ett mail med en bild på katten som gått in i fällan. Ingenting hände och vid 07 åkte hon för att titta till kamera och fälla, ingen katt. Vid 12 likaså och vid 17. Det började kännas tungt för nu hade katten inte setts till på 24 timmar i kameran och matte var orolig. Men så några timmar senare....
TaDa!!!!
 gick hon in.

Färjan blev inställd pga Gorm och istället skulle dottern åka första färja som gick idag. Matte hade skickat en massa bilder på katten som heter Tora till ägaren så hon kunde bekräfta att det var rätt katt. Tyvärr låg strömmen också nere i Gorms fotspår så ägaren kunde inte titta förräns idag och då larmar hon om att det kanske inte är rätt katt..........

Matte kände stress, press och var precis på väg att lasta katten in i transportburen när detta besked kom. Magsår!

Dubbelkollade med grannar som hade katter med liknande teckning, allt var grönt och hon åkte iväg i tron att det faktiskt var rätt katt. Och precis för en liten stund sedan fick hon det bekräftat också. Så nu är operation infångning avslutad för denna gång i lilla byn.


Basco

Inga kommentarer: