Bascos Blogg

Bascos Blogg

lördag 16 oktober 2010

Tassen upp för matte......

Matte har varit i farten igen och troligen räddat ett kattliv från att bli överkörd.....Spottade en kisse vid RV73 under natten, tänkte att det där är ju ingen vidare plats att befinna sig på. Kissen var väl inte riktigt nöjd med att bli infångad, men blev förhoppningsvis nöjdare när den kom hem igen till sin familj. Kattens matte blev uppringd och meddelade att kissen visst var saknad. Mirre, som den heter, visade tecken på att den kände igen sig ju närmare hans hem han kom och en mycket glad ägare tog emot honom. Han är och kommer väl förbli en utekatt men hoppas att det var sista gången han befann sig på det där olämpliga stället.

Hon har ett sånt jobb, vet ni, där hon ibland får ta hand om skadade, överkörda djur. När hon väl kan rädda någon individ så gör hon det fullt ut. Häromdagen fick hon ett jobb om vad man trodde var kattungar dumpade bredvid en annan trafikerad väg. När hon kom dit visade det sig att det var en liten, svart katthona som satt instängd i sin toa-låda. Lådan var instoppad i en filt och det fanns ingen chans för katten att ta sig ut. Kissen fick till slut en plats på Stockholms Katthem och har ännu inte kommit upp på deras hemsida, hon sitter väl i karantän, kan jag tro. Väntar med iver att få följa henne och håller tassarna på att hon får ett eget hem där ingen skulle komma på tanken att dumpa henne igen.

En annan katthona hade tagit sig in i en trappuppgång och bosatt sig där, de boende hade gett henne mat, men det gick inte i längden att ha det så. Så matte fick åka dit efter att hennes kollegor inte lyckats fånga in henne. En liten sköldpaddstecknad dam som överlämades till Katthemmet och fick namnet Ebba. Hon har fått ett eget hem och jag gör tassarna upp!


Ebba

Vid ett annat tillfälle för två somrar sen hittade hon två, små kattungar under ett dagis. Hon lyckades fånga in den ena ganska snabbt. Hon ringde då och rådgjorde med katthemmet som tyckte att hon skulle låta den kissen vara kvar för att med hjälp av fångstburar försöka fånga in hela familjen. Sagt och gjort, mellan arbetspassen och ibland på arbetspasset åkte hon förbi och gav dom mat så de inte skulle försvinna därifrån. Sen fick hon kontakt med en tjej på Akutgruppen som kunde hjälpa henne med fångstburar. Då åkte matte och husse dit med henne och riggade burarna. Det tog inte lång stund alls innan samma kattunge var infångad igen. Den andra ungen var inte lika lätt, men fångades strax in i alla fall. Så var det dags för deras mamma. Matte trodde att det skulle dröja för mamman hade inte visat sig alls och förberedde sig på många timmars väntan, men, plötsligt slog fällan igen och hela familjen hade fångats in på ca en timme. Sen blev det transport till Stockholms Katthem som hade plats för dem. De döptes till Mogwai (den hungriga), Revi (den lite skrajsna) och Yoko (deras mamma). Samtliga har fått egna hem, bra jobbat där matte!


Mogwai
Revi
Yoko

Dessvärre har matte fått ta hand om många andra katter och ibland hundar som fallit offer för trafikdöden eller på annat sätt dukat under. Hon gör vad hon kan för dem, en sista omtanke, av någon som faktiskt bryr sig. Detsamma gäller även för alla de vilda djur som även de fått gå en grym död till mötes. En dag fick hon ett jobb om att två nyfödda hundvalpar anträffats. Matte tog med dem till Bagarmossen där man kunde konstatera att de i alla fall inte var av hundart, men man visste inte vilket djur det var. Istället blev det en resa in till Roslagstulls veterinärklinik som tar emot vilda djur för en första bedömning. Klarar djuren det så får de komma ut till Viltjouren och förhoppningsvis räddas till livet. På Roslagstull kunde man konstatera att de två "hundvalparna" var två nyfödda ekorrungar. Meh, matte, borde du inte sett det själv? I hennes försvar kan jag väl säga att hon tyckte att dom små liven såg ut som nyfödda råttungar! Men vad spelar det för roll, liv som liv, oavsett djurart!

Ungarna var verkligen bara någon dag gamla och hade inte öppnat ögonen än, de hade blodiga småsår på kropparna och man trodde att någon katt kanske fått tag på dem. I så fall var framtidsutsikten inte så bra då vi katter har en himla massa dumma bakterier i munnen. De fick komma ut till Viltjouren och matte ringde och kollade med dem ett par dagar senare. Tyvärr så klarade sig inte ekorrungarna :( Jag säger bara RIP Tjatte o Fnatte.......

Inga kommentarer: